Gateway to South African innovation

Jeremy Steere Architect created this landmark design at the entrance to a new RBIDZ industrial estate in Richards Bay, South Africa. The folding concrete roof line references the KwaZulu-Natal’s symbolic fish eagle, part of the municipality’s emblem. Commissioned by the provincial KwaZulu-Natal government as its business entity, the Richards Bay Industrial Development Zone is a…

Moving walls in Shanghai

The Bund Finance Centre in Shanghai employs a unique facade that moves to reveal new spaces in the building’s interior. This screen design was a collaboration between Foster & Partners, Heatherwick Studio and local engineers form Tongji University. The screen is layered in three tracks with “tassels,” between 2 and 16m in length and symbolic…

From grain to modern art #sustainability

Heatherwick Studio have redeveloped a former grain silo to create the “Zeitz Museum of Contemporary Art Africa,” the world’s largest museum of African contemporary art. The silos were connected to rail infrastructure and the port and stored corn from all over the country for over nine decades since their construction in 1921. Standing 57m tall…

Collaborative working #thinkdifferently

Many modern work environments have open plan concepts, creating work spaces  that are conceived to facilitate differing work tasks and can be adapted to suit individuals and teams. Making use of these types of working environments to “get work done,” requires those using the space to “think differently” and to adapt their individual working styles and approach. When…

an exquisite landscape

LANDAU international design have created an exquisite park at Suzhou, Jiangsu, China, that harmonizes architecture with a carefully crafted landscape epitomizing a rare natural beauty. Read the Archdaily.com article here

Radical #architecture from around the world #thinkdifferently #sustainability

The range of design ideas and concepts is in itself impressive… Architecture platform Rethinking the Future (RTF): to create a “new window on international trends in architecture and design” by considering “radical solutions for the present day problems facing the domain.” RTF has announced the winners for their annual “Rethinking the Future Awards.” The competition was…

Buddhist serenity

Walters & Cohen were competition winners to refurbish and extend the Vajrasana Buddhist Retreat Centre for London Buddhist Centre (LBC) in Suffolk, UK. Yet again W&C demonstrate expertly executed architecture with their attention to detail and choice of materials. The client’s vision was for a serene, beautiful centre that improves health and wellbeing, and enhances the…