Buddhist serenity

Walters & Cohen were competition winners to refurbish and extend the Vajrasana Buddhist Retreat Centre for London Buddhist Centre (LBC) in Suffolk, UK.

Yet again W&C demonstrate expertly executed architecture with their attention to detail and choice of materials.

y6j0s03ba57w534p

The client’s vision was for a serene, beautiful centre that improves health and wellbeing, and enhances the spiritual life of the community.

The Sangha (community) courtyard creates Vajrasana’s social heart. Single-storey, charred timber buildings wrap around it to provide communal living and dining rooms and bedroom pods. The pitched roof design draws light and air into these rooms, providing a generous sense of space. A dark, multi-toned brick envelops the shrine room, meditative Stupa courtyard and serene Akshobya courtyard. The Stupa, an important symbol of Buddhism, was designed by LBC members and has a sculptural quality that changes with the light of the day. In the shrineroom rays of light stream through the high windows, but here there are fewer distractions, making it easier to focus on the Dharma and meditation.

Archinect.com

Read the Archinect.com article here

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s